Bazen
çok ciddi hastalıklara davetiye çıkarabilen ishalleri engellemek
için yapmamız gerekenlere dikkat etmeli.
Sık
sık ama azar azar su içmeli. Zararlı bakteriler mide asidi
sayesinde daha aşağıya inmesine engel oluyor. O yüzden bir anda
fazla su içmek mide asidinin mikrop öldürücü etkisini ortadan
kaldırıyor. Bu nedenle sık sık ama azar azar su içilmeli.
Çiğ
sebze, meyve salataların iyi yıkanıp, sirkeli suda en az 10 dakika
bekletilmesi lazım. Gerekirse soyularak yenmeli.
Bardak,
çatal, kaşık vs. gibi gereçlerin ortak kullanılmaması
gerekiyor. Tuvaletteki kapı kollarının, muslukların sık sık
temizlenmesi gerekiyor.
Ortak
kullanım alanı olan havuzlarda, kirli sulardaki denizlerde su
yutulmaması gerekiyor. İshal olasılığı artıyor.
Buz
tüketirken dikkat edilmeli. Çünkü çoğu yerde buz üretimi ya
musluk suyuyla ya da mikrop üretmez diye düşünülen buz
makinasının temizliğine özen gösterilmemesi sonucunda mikroplar
bulaşabiliyor. Bu arada açık ayranın ya da limonatanın da musluk
suyuyla yapılmış olabileceğini unutmayın.
Sıcakta
ve açıkta bekletilen, iyi yıkanmamış besinlerde mikroplar çok
hızlı ürediğinden, besin sevkiyatı ve saklanması sırasında
soğuk zincirin kırılmaması gerekiyor. Bu nedenle dışarıda
yemek yerken güvendiğiniz lokantaları tercih edin.
Bağırsaklara
faydalı mikropların olduğu ev yapımı yoğurt, sirke, turşu gibi
gıdaları daha fazla tüketmek de koruyucu etki sağlar.
0 yorum:
Yorum Gönder