On
bir ayın sultanı Ramazan ayı gelince her evin bütçesi elverdiği
şekilde iftar sofraları kuruluyor. Tüm ailenin bu sofraların
sağlıklı yemeklerle donatılmış olması gerekiyor. Oruçlu
kişilerin gün boyu kaybettikleri enerjiyi en sağlıklı bir
şekilde geri almaları gerekiyor. Bir bardak su, hurma ve zeytinle
açılan oruç, sıcak bir çorba ve yemekle devam ediyor. Yemekten
sonra yenilen tatlı ise olmazsa olmazlardan.
Uzmanların
uyardıkları bir konu da insanların aşırıya gitmeden karınlarını
doyurmaları. Özellikle sıcak yaz günlerinde yemeklerimize daha
çok dikkat etmeliyiz. Yemek gibi tatlıların da hafif olması
gerekiyor. Tatlı olarak dondurma ve meyve tercih edilmeli. Tatlılar
iftardan hemen sonra değil de daha sonra yenmeli. Bunun nedeni
midenin protein sindiriminin bozulmasını engellemek.
Şerbetli
tatlıların, çikolata, bal ve reçel çabuk acıktırır ve
susatır. Miktar olarak 100 gr. kadar dondurma veya sütlü tatlı
tüketilmeli. Çok içilen meyve suyu da kana hızlı karıştığı
için kısa sürede acıktırır ve kilo aldırır. Bunun yerine
yemekle beraber cacık ya da ayran tüketin. Dört adet hurmanın da
bir porsiyon meyveye denk geldiğini unutmayın.
Hem
sıcak havanın etkisi hem de oruç tutulacağı saatlerin uzun
olmasından dolayı vücudumuz bayağı susuz kalacaktır. Bu nedenle
sıvı kaybının artmaması için çay ve kahve tüketimi iftarda
sınırlandırılmalı, bunun yerine doğrudan su içilmeli. Tuzlu
gıdalar aşırı tüketilmemeli. Oruç döneminde dikkat edilmezse
oluşabilecek su kayıpları nedeniyle vücudumuzda su dengesi
bozularak başta böbrek olmak üzere , kalp ve dolaşım sistemini,
beyin sağlığını bozabilir. Bu nedenle iftarla sahur arasında
bol bol su içilmesi gerekir.
0 yorum:
Yorum Gönder