NEDEN KURUYEMİŞ TÜKETMELİYİZ?

Kuruyemiş severek tükettiğimiz atıştırmalıklar. Ama sağlık açısından da son derece faydalı besinler. Yapılan araştırmalar sonunda, içeriğinde bitkisel protein, mineraller, çinko, kalsiyum, vitamin, antioksidan ve magnezyum bulunan bu kabuklu kuruyemiş insan sağlığı için son derece faydalı.
Araştırmaya göre, fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişlerin vücutta yağ alimim artırdığını, ancak bu yağların diğer yağlardan farklı olduğundan kolesterol içermediğini ve böylece vücuttaki kolesterolün düşmesine de katkı sağladığı belirtilmiş.
Araştırma 7 ülkede, kolesterol seviyesine bakılmaksızın,
583 denek üzerinde yapılmış. Denekler, kolesterol düşürücü ilaç kullanmayan kişilerden oluşturulmuş. Her bir denek ortalama olarak 67 gr. kabuklu kuruyemiş tüketmişler ve bu kişilerin kötü kolesterol oranında düşme olduğu tespit edilmiş, iyi kolesterolde de yükseliş olduğu gözlenmiş. Bu sonuçlara göre, beslenme alışkanlıklarımıza mutlaka ve mutlaka eklememiz gereken kabuklu kuruyemişler, sağlığımız açısından son derece önemli beslenme kaynakları. Sabahları aç karnına 5er adet ceviz fındık ve badem tüketmek, hem kalp sağlığımızı koruyacak, hem enerjimizi Artıracak, hem de akıl sağlığımızı koruyacak.

İncir Kurusunun Faydaları
Kansere karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Hamilelerde ve çocuklarda kemik gelişimini sağlar. Yaşlılarda kemik erimesini önler. Zengin demir minerali ile kanı güçlendirir. Pektik maddelerin kaynağı olmasından dolayı, bağırsaklarda toksik maddelerin atılması, kandaki kolesterol düzeyinin düşürülmesi, şeker hastalıklarında kan şekerinin hızla yükselmesini önler.

Kayısı Çekirdeğinin Faydaları
Harvvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, kayısı çekirdekleri solunum ve savunma sistemleri için değerli bir destekleyicidir. Kayısı çekirdekleri akciğer ve diğer solunum sistemleri için faydalıdır. Bu çekirdeklerden yemek bağışıklık sisteminin kendini yenilemesine yardımcı olur. Kayısı çekirdekleri bol miktarda B17 vitamini içermektedir. Bu vitamin kanser önleyici olarak bilinmektedir. Günde en az 7-10 kayısı çekirdeği tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Kayısı çekirdeklerinden elde edilen kayısı yağıda kozmetik ürünü olarak kullanılabilir. Cildin beslenmesi için önemli bir kaynaktır.

Bademin Faydaları
Sinirleri güçlendirir. Göğüs hastalıklannı önler. Beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Hamilelerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine yardımcı olur. Badem yağı ayrıca müsil olarak da kullanılır. Kolestrolü düşürür. Kan şekeri düzeyini ayarlar; kansere yakalanma riskini azaldır. Bedenin ve zihnin yorgunluğunu giderir.

Hurmanın Faydaları
Günde 2 hurmanın sağladığı önemli faydalar;
Kabızlık başta olmak üzere, hazımsızlık, sindirim sistemi problemleri, mide bulantısı, iştahsızlık, zayıflık, kalp problemleri ve kansere karşı koruyucudur.
Anne adayları için doğumu kolaylaştıran, emziren kadınların ise süt miktarını arttıran etkisi vardır. Düzenli tüketilen hurma göz sağlığını korurken, özellikle gece körlüğünü iyileştirici özellik göstermektedir. Lif oranının yüksek olması dolayısı ile kabızlığa karşı iyi geldiğinden de söz etmek gerekmektedir. Bir bardak suyun içerisine akşam konulan iki tane hurma, sabah aç karnına içildiğinde, kabızlık sorununu ortadan kaldırmaktadır. İçerisine 1 yemek kaşığı keten tohumu ve 1 tatlı kaşığı da zeytinyağı koyduğunuzda etkisi daha da artacaktır. Kötü huylu kolesterolü düşürür. Karaciğer yağlanmasını önler ve toksik maddelerin atılımı kolaylaştırır. Hücre yaşlanmasından koruyucu etkisi vardır. Gençlik iksiri olarak değerlendirilebilen hurma, bu özelliği ile antioksidan etki göstermektedir. Aç karnına tüketilen hurmanın bağırsak parazitlerini öldürdüğü bilinmektedir. Sıvı alimini ve tansiyonu dengelemek için iyi bir kaynaktır.

Kayısı Kurusunun Faydaları
Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır. Kan yapımını artırarak, kansızlığa engel olur. Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında önemli rol oynar. Ciltteki pürüzleri gidererek dâha düzgün ve canlı görünüm sağlar. Sinirleri güçlendirir, uyku verir ve kabızlığa iyi gelir.

Antep Fıstığının Faydaları
Günde 10-12 adet yenilen antepfıstığı, vücudun günlük yağ ihtiyacını karşılayabilmektedir. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür. Kroner kalp hastalığının riskini azaltır. İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin' yükselmesini önler. Akciğer için iyi bir iltihap temizleyicidir. Göğsü yumuşatır, ağrılarını hafifletir, öksürüğün geçmesine yardımcı olur.

Fındığın Faydaları
Cildi güzelleştirir. Enerji verici ve besleyicidir. Güç ve dikkat gerektiren durumlarda yararlıdır. Gelişme çağındaki çocukların gelişmelerini daha iyi sağlamak için fındık verilmelidir. Yüksek tansiyondan prostata, kalp şikayetinden menopoz dönemi sorunlarına kadar birçok rahatsızlıkta fındık vücudu güçlendirici ve sağlığımızı koruyucu bir görev üstlenir.

Cevizin Faydaları
Kanda kolesterolün yükselmesini önler. Beynin çalışmasını güçlendirir. Çocukların okul performansları ve hatırlama yetilerini arttırmak için gereklidir, içerdiği fosfor ve kalsiyum zihni yorgunluğu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. İyi bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle kanserle savaşta önemli rolü vardır.

Erik Kurusunun Faydaları
Akşamlan şeker oranı düşük meyveler tüketmek gerekir. Özellikle hanımların kara erik kurusunun tercih etmeleri gerekir. Çünkü içinde bol miktarda KALSİYUM ve D VİTAMİNİ bulunur. Buda kemik sağlığının ciddi oranda korunmasını sağlıyor. Ayrıca da içerdiği zengin potasyum ve magnezyum mineralleri nedeniyle; tansiyon, karaciğer, kalp, böbrek, romatizma hastalan ile rejim yapanlara önerilir. Güçlü antioksldanlan ile kalp hastalıklarına yakalanma ve kriz riskini azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Kan şekerini düşürür. Diyetyapanlar için kalorisi düşüktür. Sadece 9 kaloriden oluşur. B1, B2, B3, B6, A, C ve E vitaminleri içerir. Kansere karşı koruyucudur. Cildin yaşlanmasını önler.

Leblebinin Faydaları
Kuruyemişlerin arasında yağ bakımından en masumudur diyebiliriz. Bu bakımdan diyet yaparken faydalanabileceğimiz kuruyemişlerin birincisidir. Birtürlü başlanamayan sabah koşuları için duyulan pişmanlığı azaltır. Zorlu diyet günlerinde bir avuç leblebi zamansız acıkmaların önüne geçer.

Kaju Fıstığının Faydaları
Çinko içerdiğinden gribe karşı koruyucu etkisi vardır, bağışıklık sistemini güçlendirir, büyüme ve gelişmeyi olumlu etkiler. D vitamini içerir, kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle hamilelerde takviyesi gereken demir minenarilini içerir. İçerdiği selenyum ile vücudu çeşitli hastalıklardan korur, şeker hastalığının gelişimini engeller, kansere karşı direnci arttırır.

Tibet Üzümünün Faydaları
Dünyadaki en yüksek antioksidan yiyeceklerinden biridir. Ömür uzunluğunu artırmak için ve kuvvet verici olarak kullanılır. İçeriğindeki Germanyum kansere karşı koruyucu ' bir iz mineralidir, %13 protein içerir, kepekli buğdaydan daha yüksektir. Portakaldan yüzlerce kat C vitamini içerir. B vitaminleri içerir, yiyeceği enerjiye döndürmek için zorunlu. Kolesterolü düşürür. Cinsel iktidarsızlık ve büyüme hormonlarına iyi gelir. Hormonların ve beyin sinir sisteminin düzgün iş görmesi için vücudun üretimi için gerektirilen gerekli yağlı asitleri içerir. Sakinleştirici, hafızayı arttıran, kas büyümesini terfi ettiren ve yağlı karaciğer hastalığına karşı koruyan bir bileşiktir. Beta karoten kaynağıdır. Göz sağlığı için çok yararlıdır.

Yaban Mersininin Faydaları
Kan şekerini düzenler, idrar yollarını temizler. Görme kaybına faydalıdır. Beyin sağlığını korur. Kalp hastalıklarından korur. Sindirim sistemini düzenler. Kanserden korur. Doğal antidepresandır. Yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay ishal giderici özellik taşımaktadır. Bayanlarda özel günlerin etkisini azalttığı ve düzene sokmaktadır. Antioksidan özelliğe sahiptir. Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar. Kan şekerini düşürür. Bağırsak metabolizmasını düzenleyen lifli özelliği vardır. Kabızlık, bulantı, mide kramplarını ve ülseri önler. Damar sertliği oluşumunu engeller. Varis ve basuru iyileştirir. Sakinleştirici özelliği vardır. Ağız içi yaralarını iyileştirir.

Kan Üzümünün Faydaları
Sağlıklı yaşam için vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet. Kan yapıcı özelliği sayesinde yediden yetmişe herkesin ihtiyacı olan bir ürün. Sade, çerezlerle birlikte veya pastalarda güvenle tüketebilirsiniz. Mucizevi kan üzümü ödemden, nezleye kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle de zihin açıcı yönü ile sınavlardan önce kuru üzüm önerilir. Ama birçoğumuz üzümü yerken çekirdeğinden muzdarip oluruz. Onu tüketmez, atarız. Oysa üzüsmün çekirdeği bugün pek çok Avrupa ülkesinde ilaç niyetine, tabletler halinde satılıyor. Bu üzümün çekirdeği ile birlikte en önemli yararı kan damarı onancısı olması. Başınızdan ayak uçlarınıza kadar her doku kanla beslenir. Kan üzümünün en güçlü antioksidan kaynaklarındandır. Yapılan bazı testlerde, E vitamininden 50 kat daha kuvvetli olduğu ortaya çıkmıştır.

Pestilin Faydaları
Pestil bağışıklık sistemini güçlendiriyor...
Dut pekmezi, süt, bal, ceviz, fındık ve undan oluşan; protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral maddelerini önemli ölçüde içeren bir gıda olan pestil; A, B vitaminleri ve demir yönünden zengin bir besin maddesi niteliği taşıyor. Pestil; vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasında, hormon-enzim üretiminde ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynuyor. Ayrıca iyi bir enerji kaynağıdır. Dut pestilinin dışında üzüm pestili, kayısı pestili, köpük pestili gibi pestil çeşitleri de vardır. Beyaz üzümden yapılan köpük pestili de çok yararlı bir besin maddesidir.
Blueberry Faydaları

Yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay ishal giderici özellik taşımaktadır. Çayı bayanlarda özel günlerin etkisini azaltmakta ve düzene sokmaktadır, idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi göstermektedir ve E.coli bakterisinin idraryollarına yapışmasını önler. Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktive etmektedir. Ayrıca meme, prostat ve ağız kanser hücrelerini laboratuar ortamında öldürür. Kolon (kalın bağırsak) kanserine karşı korur. Anti kanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir. Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar. Taze olarak yenildiğinde kanı temizler. Besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği düşüktür. Meyvelerin içinde insüline benzer maddeler vardır ve kan şekerini düşürür. Bağıksak metabolizmasını düzenleyen lifli özelliği vardır. Kan kolesterolünü düşürür. Pektin içeriği yüksektir. Kalp krizi riskini azaltır. Gece görüş kabiliyetini artırır. Diyetlerin sağlıklı ve çok değerli bir parçasıdır. Yaşlanmayı önler, vücuttaki kırışıklık ve sarkmaları önler cildi güzelleştirir.

Kabak Çekirdeğinin Faydaları
Kabak çekirdeği ciddi bir bağırsak kurdu düşürücüdür. Tuzsuz tüketildiğinde çok hızlı ve etkili bir şekilde tenyanın dökülmesine neden olur. Kabak çekirdeğinin asıl mucizesi iyi huylu prostat büyümesi ile ilgili. Kalın bağırsak kanseri riskini azaltır. E vitamini geç yaşlanmamızı ve yaşlılığımızı genç gibi geçirmemizi sağlıyor. Kabak çekirdeği mineraller, esanslyel yağlar ve proteinler bakımından zengin. Ayrıca içinde kemikler ve iştah için önemli bir madde çinko var. Bir bardak kabak çekirdeği günlük çinko, demir ve E vitamini ihtiyacımızın tamamını, yarım bardak kabak çekirdeği ise günlük magnezyum ihtiyacımızın tamamını karşılıyor. Fosfor içeriyor. Fosfor kemik oluşumuna yardımcı oluyor, böbrek fonksiyonlarını düzenliyor. Sağlıklı kemikler kemik kanseri riskinin azalması anlamına geliyor. Özellikle erkeklerde belirli bir yaştan sonra ortaya çıkan kemik erimesini önlüyor yahut azaltıyor. Doymamış yağ oranı yüksek olduğundan kandaki trigliseridi düşürüyor yani kolesterol sıkıntısının çözülmesine yardımcı oluyor. Yine bu mantıkla damar kanserine iyi geliyor.

Yer Fıstığının Faydaları
içerdiği E vitamini, B grubu vitaminler ile fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum ve kalsiyum mineralleri bulunur. Kemikleri ve kasları kuvvetlendirir. Cinsel gücü çoğaltır. Gastrit, mide yanması ve ekşimesine karşı yararlıdır. Kalp sağlığı için faydalıdır. Kandaki kolesterol oranını düşürüp kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmaktadır. Kansere karşı koruyucudur. Öğrenmeyi kolaylaştırmada etkilidir. Zihinsel yorgunluğu giderici etkisi vardır. Kandaki şeker oranını dengelediğinden şeker hastaları için yararlıdır.

Cranberry Faydaları
Antioksidan olarak bilinen fenollk maddelerce zengin olan turna yemişi bakterilere karşı vücudu korur. Turna yemişi kan şekerini düşürür, idrar yollarını enfeksiyonlarını giderir. Bazı kanser türlerine, yaşlanmaya, kalp ve ülsere karşı koyar, idrar söktürücüdür. Yatak ıslatmayı ve mesane kasılmasını, ishali giderir. Gut hastalığını, böbrek ve romatizmayı, yorgunluğu geçirir. Ağız içi iltihaplarını iyileştirir, mide ve oniki parmak bağırsak ülserlerini iyi eder, damar sertliğini ve boğaz yanmasını önlemektedir. Bol miktarda omage-3 vardır. Beyin hücrelerindeki hasarı


0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...