Kuruyemiş severek
tükettiğimiz atıştırmalıklar. Ama sağlık açısından da son
derece faydalı besinler. Yapılan araştırmalar sonunda, içeriğinde
bitkisel protein, mineraller, çinko, kalsiyum, vitamin, antioksidan
ve magnezyum bulunan bu kabuklu kuruyemiş insan sağlığı için
son derece faydalı.
Araştırmaya göre,
fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişlerin vücutta yağ alimim
artırdığını, ancak bu yağların diğer yağlardan farklı
olduğundan kolesterol içermediğini ve böylece vücuttaki
kolesterolün düşmesine de katkı sağladığı belirtilmiş.
Araştırma 7 ülkede,
kolesterol seviyesine bakılmaksızın,
583 denek üzerinde
yapılmış. Denekler, kolesterol düşürücü ilaç kullanmayan
kişilerden oluşturulmuş. Her bir denek ortalama olarak 67 gr.
kabuklu kuruyemiş tüketmişler ve bu kişilerin kötü kolesterol
oranında düşme olduğu tespit edilmiş, iyi kolesterolde de
yükseliş olduğu gözlenmiş. Bu sonuçlara göre, beslenme
alışkanlıklarımıza mutlaka ve mutlaka eklememiz gereken kabuklu
kuruyemişler, sağlığımız açısından son derece önemli
beslenme kaynakları. Sabahları aç karnına 5er adet ceviz fındık
ve badem tüketmek, hem kalp sağlığımızı koruyacak, hem
enerjimizi Artıracak, hem de akıl sağlığımızı koruyacak.
Kansere karşı vücudun
bağışıklık sistemini güçlendirir. Hamilelerde ve çocuklarda
kemik gelişimini sağlar. Yaşlılarda kemik erimesini önler.
Zengin demir minerali ile kanı güçlendirir. Pektik maddelerin
kaynağı olmasından dolayı, bağırsaklarda toksik maddelerin
atılması, kandaki kolesterol düzeyinin düşürülmesi, şeker
hastalıklarında kan şekerinin hızla yükselmesini önler.
Harvvard Üniversitesi'nde
yapılan bir araştırmaya göre, kayısı çekirdekleri solunum ve
savunma sistemleri için değerli bir destekleyicidir. Kayısı
çekirdekleri akciğer ve diğer solunum sistemleri için faydalıdır.
Bu çekirdeklerden yemek bağışıklık sisteminin kendini
yenilemesine yardımcı olur. Kayısı çekirdekleri bol miktarda B17
vitamini içermektedir. Bu vitamin kanser önleyici olarak
bilinmektedir. Günde en az 7-10 kayısı çekirdeği tüketilmesi
tavsiye edilmektedir. Kayısı çekirdeklerinden elde edilen kayısı
yağıda kozmetik ürünü olarak kullanılabilir. Cildin beslenmesi
için önemli bir kaynaktır.
Sinirleri güçlendirir.
Göğüs hastalıklannı önler. Beden ve zihin yorgunluğunu
giderir. Hamilelerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine
yardımcı olur. Badem yağı ayrıca müsil olarak da kullanılır.
Kolestrolü düşürür. Kan şekeri düzeyini ayarlar; kansere
yakalanma riskini azaldır. Bedenin ve zihnin yorgunluğunu giderir.
Günde 2 hurmanın
sağladığı önemli faydalar;
Kabızlık başta olmak
üzere, hazımsızlık, sindirim sistemi problemleri, mide bulantısı,
iştahsızlık, zayıflık, kalp problemleri ve kansere karşı
koruyucudur.
Anne adayları için
doğumu kolaylaştıran, emziren kadınların ise süt miktarını
arttıran etkisi vardır. Düzenli tüketilen hurma göz sağlığını
korurken, özellikle gece körlüğünü iyileştirici özellik
göstermektedir. Lif oranının yüksek olması dolayısı ile
kabızlığa karşı iyi geldiğinden de söz etmek gerekmektedir.
Bir bardak suyun içerisine akşam konulan iki tane hurma, sabah aç
karnına içildiğinde, kabızlık sorununu ortadan kaldırmaktadır.
İçerisine 1 yemek kaşığı keten tohumu ve 1 tatlı kaşığı da
zeytinyağı koyduğunuzda etkisi daha da artacaktır. Kötü huylu
kolesterolü düşürür. Karaciğer yağlanmasını önler ve toksik
maddelerin atılımı kolaylaştırır. Hücre yaşlanmasından
koruyucu etkisi vardır. Gençlik iksiri olarak değerlendirilebilen
hurma, bu özelliği ile antioksidan etki göstermektedir. Aç
karnına tüketilen hurmanın bağırsak parazitlerini öldürdüğü
bilinmektedir. Sıvı alimini ve tansiyonu dengelemek için iyi bir
kaynaktır.
Beynin düzenli
çalışmasını sağlar, stresi azaltır. Kan yapımını artırarak,
kansızlığa engel olur. Kansere karşı koruyucu bir etkiye
sahiptir. Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında önemli rol
oynar. Ciltteki pürüzleri gidererek dâha düzgün ve canlı
görünüm sağlar. Sinirleri güçlendirir, uyku verir ve kabızlığa
iyi gelir.
Günde 10-12 adet yenilen
antepfıstığı, vücudun günlük yağ ihtiyacını
karşılayabilmektedir. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür.
Kroner kalp hastalığının riskini azaltır. İnce bağırsakta
glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin' yükselmesini önler.
Akciğer için iyi bir iltihap temizleyicidir. Göğsü yumuşatır,
ağrılarını hafifletir, öksürüğün geçmesine yardımcı olur.
Cildi güzelleştirir.
Enerji verici ve besleyicidir. Güç ve dikkat gerektiren durumlarda
yararlıdır. Gelişme çağındaki çocukların gelişmelerini daha
iyi sağlamak için fındık verilmelidir. Yüksek tansiyondan
prostata, kalp şikayetinden menopoz dönemi sorunlarına kadar
birçok rahatsızlıkta fındık vücudu güçlendirici ve
sağlığımızı koruyucu bir görev üstlenir.
Kanda kolesterolün
yükselmesini önler. Beynin çalışmasını güçlendirir.
Çocukların okul performansları ve hatırlama yetilerini arttırmak
için gereklidir, içerdiği fosfor ve kalsiyum zihni yorgunluğu
giderir, kemik ve dişleri güçlendirir. Bağışıklık sistemini
güçlendirir. İyi bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle
kanserle savaşta önemli rolü vardır.
Erik Kurusunun
Faydaları
Akşamlan şeker oranı
düşük meyveler tüketmek gerekir. Özellikle hanımların kara
erik kurusunun tercih etmeleri gerekir. Çünkü içinde bol miktarda
KALSİYUM ve D VİTAMİNİ bulunur. Buda kemik sağlığının ciddi
oranda korunmasını sağlıyor. Ayrıca da içerdiği zengin
potasyum ve magnezyum mineralleri nedeniyle; tansiyon, karaciğer,
kalp, böbrek, romatizma hastalan ile rejim yapanlara önerilir.
Güçlü antioksldanlan ile kalp hastalıklarına yakalanma ve kriz
riskini azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Kan şekerini düşürür.
Diyetyapanlar için kalorisi düşüktür. Sadece 9 kaloriden oluşur.
B1, B2, B3, B6, A, C ve E vitaminleri içerir. Kansere karşı
koruyucudur. Cildin yaşlanmasını önler.
Kuruyemişlerin arasında
yağ bakımından en masumudur diyebiliriz. Bu bakımdan diyet
yaparken faydalanabileceğimiz kuruyemişlerin birincisidir. Birtürlü
başlanamayan sabah koşuları için duyulan pişmanlığı azaltır.
Zorlu diyet günlerinde bir avuç leblebi zamansız acıkmaların
önüne geçer.
Çinko içerdiğinden
gribe karşı koruyucu etkisi vardır, bağışıklık sistemini
güçlendirir, büyüme ve gelişmeyi olumlu etkiler. D vitamini
içerir, kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Özellikle hamilelerde takviyesi gereken demir minenarilini içerir.
İçerdiği selenyum ile vücudu çeşitli hastalıklardan korur,
şeker hastalığının gelişimini engeller, kansere karşı direnci
arttırır.
Dünyadaki en yüksek
antioksidan yiyeceklerinden biridir. Ömür uzunluğunu artırmak
için ve kuvvet verici olarak kullanılır. İçeriğindeki Germanyum
kansere karşı koruyucu ' bir iz mineralidir, %13 protein içerir,
kepekli buğdaydan daha yüksektir. Portakaldan yüzlerce kat C
vitamini içerir. B vitaminleri içerir, yiyeceği enerjiye döndürmek
için zorunlu. Kolesterolü düşürür. Cinsel iktidarsızlık ve
büyüme hormonlarına iyi gelir. Hormonların ve beyin sinir
sisteminin düzgün iş görmesi için vücudun üretimi için
gerektirilen gerekli yağlı asitleri içerir. Sakinleştirici,
hafızayı arttıran, kas büyümesini terfi ettiren ve yağlı
karaciğer hastalığına karşı koruyan bir bileşiktir. Beta
karoten kaynağıdır. Göz sağlığı için çok yararlıdır.
Kan şekerini düzenler,
idrar yollarını temizler. Görme kaybına faydalıdır. Beyin
sağlığını korur. Kalp hastalıklarından korur. Sindirim
sistemini düzenler. Kanserden korur. Doğal antidepresandır. Yaprak
ve kuru meyvelerinden yapılan çay ishal giderici özellik
taşımaktadır. Bayanlarda özel günlerin etkisini azalttığı ve
düzene sokmaktadır. Antioksidan özelliğe sahiptir. Yağlı
bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar. Kan şekerini düşürür.
Bağırsak metabolizmasını düzenleyen lifli özelliği vardır.
Kabızlık, bulantı, mide kramplarını ve ülseri önler. Damar
sertliği oluşumunu engeller. Varis ve basuru iyileştirir.
Sakinleştirici özelliği vardır. Ağız içi yaralarını
iyileştirir.
Kan Üzümünün
Faydaları
Sağlıklı yaşam için
vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet. Kan yapıcı özelliği sayesinde
yediden yetmişe herkesin ihtiyacı olan bir ürün. Sade, çerezlerle
birlikte veya pastalarda güvenle tüketebilirsiniz. Mucizevi kan
üzümü ödemden, nezleye kadar birçok hastalığın tedavisinde
kullanılmaktadır. Özellikle de zihin açıcı yönü ile
sınavlardan önce kuru üzüm önerilir. Ama birçoğumuz üzümü
yerken çekirdeğinden muzdarip oluruz. Onu tüketmez, atarız. Oysa
üzüsmün çekirdeği bugün pek çok Avrupa ülkesinde ilaç
niyetine, tabletler halinde satılıyor. Bu üzümün çekirdeği ile
birlikte en önemli yararı kan damarı onancısı olması.
Başınızdan ayak uçlarınıza kadar her doku kanla beslenir. Kan
üzümünün en güçlü antioksidan kaynaklarındandır. Yapılan
bazı testlerde, E vitamininden 50 kat daha kuvvetli olduğu ortaya
çıkmıştır.
Pestil bağışıklık
sistemini güçlendiriyor...
Dut pekmezi, süt, bal,
ceviz, fındık ve undan oluşan; protein, karbonhidrat, yağ,
vitamin ve mineral maddelerini önemli ölçüde içeren bir gıda
olan pestil; A, B vitaminleri ve demir yönünden zengin bir besin
maddesi niteliği taşıyor. Pestil; vücut doku ve hücrelerinin
yenilenmesinde, su dengesinin korunmasında, hormon-enzim üretiminde
ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir rol
oynuyor. Ayrıca iyi bir enerji kaynağıdır. Dut pestilinin dışında
üzüm pestili, kayısı pestili, köpük pestili gibi pestil
çeşitleri de vardır. Beyaz üzümden yapılan köpük pestili de
çok yararlı bir besin maddesidir.
Yaprak ve kuru
meyvelerinden yapılan çay ishal giderici özellik taşımaktadır.
Çayı bayanlarda özel günlerin etkisini azaltmakta ve düzene
sokmaktadır, idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi
göstermektedir ve E.coli bakterisinin idraryollarına yapışmasını
önler. Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktive etmektedir.
Ayrıca meme, prostat ve ağız kanser hücrelerini laboratuar
ortamında öldürür. Kolon (kalın bağırsak) kanserine karşı
korur. Anti kanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir. Yağlı
bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar. Taze olarak
yenildiğinde kanı temizler. Besleyici olmasına rağmen kalori ve
sodyum içeriği düşüktür. Meyvelerin içinde insüline benzer
maddeler vardır ve kan şekerini düşürür. Bağıksak
metabolizmasını düzenleyen lifli özelliği vardır. Kan
kolesterolünü düşürür. Pektin içeriği yüksektir. Kalp krizi
riskini azaltır. Gece görüş kabiliyetini artırır. Diyetlerin
sağlıklı ve çok değerli bir parçasıdır. Yaşlanmayı önler,
vücuttaki kırışıklık ve sarkmaları önler cildi güzelleştirir.
Kabak çekirdeği ciddi
bir bağırsak kurdu düşürücüdür. Tuzsuz tüketildiğinde çok
hızlı ve etkili bir şekilde tenyanın dökülmesine neden olur.
Kabak çekirdeğinin asıl mucizesi iyi huylu prostat büyümesi ile
ilgili. Kalın bağırsak kanseri riskini azaltır. E vitamini geç
yaşlanmamızı ve yaşlılığımızı genç gibi geçirmemizi
sağlıyor. Kabak çekirdeği mineraller, esanslyel yağlar ve
proteinler bakımından zengin. Ayrıca içinde kemikler ve iştah
için önemli bir madde çinko var. Bir bardak kabak çekirdeği
günlük çinko, demir ve E vitamini ihtiyacımızın tamamını,
yarım bardak kabak çekirdeği ise günlük magnezyum ihtiyacımızın
tamamını karşılıyor. Fosfor içeriyor. Fosfor kemik oluşumuna
yardımcı oluyor, böbrek fonksiyonlarını düzenliyor. Sağlıklı
kemikler kemik kanseri riskinin azalması anlamına geliyor.
Özellikle erkeklerde belirli bir yaştan sonra ortaya çıkan kemik
erimesini önlüyor yahut azaltıyor. Doymamış yağ oranı yüksek
olduğundan kandaki trigliseridi düşürüyor yani kolesterol
sıkıntısının çözülmesine yardımcı oluyor. Yine bu mantıkla
damar kanserine iyi geliyor.
içerdiği E vitamini, B
grubu vitaminler ile fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum ve kalsiyum
mineralleri bulunur. Kemikleri ve kasları kuvvetlendirir. Cinsel
gücü çoğaltır. Gastrit, mide yanması ve ekşimesine karşı
yararlıdır. Kalp sağlığı için faydalıdır. Kandaki kolesterol
oranını düşürüp kalp ve damar hastalıkları riskini
azaltmaktadır. Kansere karşı koruyucudur. Öğrenmeyi
kolaylaştırmada etkilidir. Zihinsel yorgunluğu giderici etkisi
vardır. Kandaki şeker oranını dengelediğinden şeker hastaları
için yararlıdır.
Cranberry Faydaları
Antioksidan olarak bilinen
fenollk maddelerce zengin olan turna yemişi bakterilere karşı
vücudu korur. Turna yemişi kan şekerini düşürür, idrar
yollarını enfeksiyonlarını giderir. Bazı kanser türlerine,
yaşlanmaya, kalp ve ülsere karşı koyar, idrar söktürücüdür.
Yatak ıslatmayı ve mesane kasılmasını, ishali giderir. Gut
hastalığını, böbrek ve romatizmayı, yorgunluğu geçirir. Ağız
içi iltihaplarını iyileştirir, mide ve oniki parmak bağırsak
ülserlerini iyi eder, damar sertliğini ve boğaz yanmasını
önlemektedir. Bol miktarda omage-3 vardır. Beyin hücrelerindeki
hasarı
0 yorum:
Yorum Gönder