google-site-verification: google3956985213adcb86.html ESKİ İSTANBUL’DA SEYYAR MANAVLAR | BİLGİGÜVERCİNİ

ESKİ İSTANBUL’DA SEYYAR MANAVLAR

Seyyar satıcılar eski İstanbul sokaklarının vazgeçilmezlerinden biriymiş. Kalaycı, macuncu, börekçi, yoğurtçu sesleriyle hayat dolu sokaklarıyla, renkli mahalleleriyle doluymuş İstanbul. İşte bu seyyar esnaflardan biri de manavlarmış.

Sırtlarında taşıdıkları küfeleriyle sokakları gezerler, geldiklerini belli etmek için de bazen maniler söylermişler. Seyyar manavlar sabah erkenden kalkar, hale gidip küfelerini meyve ve sebzelerle doldurur, sonra da İstanbul sokaklarını dolaşmaya başlarlarmış.

Küfeler yaklaşık 100 kilo ağırlıkta olur, zamanla mal sattıkça hafiflerler. Halk da bu manavları tercih ederlermiş, çünkü fiyatları diğer manavlara göre daha uygun olurmuş. Bu manavların giysileri de farklı olurmuş. Renkli başlıkları, alacalı mintanları ve tozlukları ile dikkat çekerlermiş. Bazen bu manavlar küfelerini hayvanlara da taşıtırlarmış.

Günümüzde bu seyyar manavların izleri kalmadı bile, hatta nerdeyse mahalle arasında manavlar bile yok oldular. Semt pazarları da kalkarsa maalesef alışveriş merkezlerindeki sebze-meyve reyonlarına kaldık. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...